Kadın & Moda Sitesi
Kulağa Yabancı Cisim Kaçması Durumunda Ne Yapılmalı?

Kulağa Yabancı Cisim Kaçması Durumunda Ne Yapılmalı?

29 Mayıs 2018
Kulağa yabancı cisim kaçması halinde yapılacak ilk yardım nasıl olmalıdır? Çocukların, bebeklerin kulaklarına yabancı cisim kaçmaması için nasıl önlemler alınmalıdır?

Kulaklar, beş duyu organı içerisinde bulunmakta olan vücut organlarından birisidir. Kulaklar duyma işlevini üstlenmesinin yanında denge merkezine de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle hasar görmemesine dikkat etmek gerekir. Fakat kulağa yabancı cisim kaçması gibi bir sorun yaşamış olan kişiler vardır. Bu olay genellikle kulak içinin kaşınması sonucunda gerçekleşmektedir.


Kulak içinin fazla kaşınması gibi bir durum oluştuğu zaman kulağa sokulan cisimlerin kulağa zarar verdiği ortadadır. Bunun üzerine bu cismin kulağa kaçması çok daha kötü durumlara sebebiyet verecektir. Fakat kulağa yabancı cisim kaçması sadece kulak içinin kaşınması sonucu olmaz. Bebekler ya da küçük yaştaki çocuklar gün içerisinde oynadıkları herhangi bir cismi kulaklarına sokabilmektedir.

Özellikle kulağa sığabilecek seviyeden bile daha küçük bir cisimse çıkarması oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle çocuklar belli bir yaşa gelene kadar anne baba oyun zamanında yanında bulunmalı ve çocuğu oynadıklarını ağzına, burnuna, kulağına sokmaması konusunda sık sık uyarmalıdır. Kulağa yabancı cisim kaçması durumu işitme oranını ciddi oranda azaltabilmekte ve kesintisiz ağrılara sebep olabilmektedir.

Kulağa yabancı cisim kaçtığı zaman şu aşamalar takip edilebilir:

  • Kulağa kaçan cismi çıkarmak için yapılan en büyük yanlışlardan birisi kulak çubuğunu kulağın içerisine sokarak içeri kaçan cismi dışarı çıkarmaya çalışmaktır. Oysa ki kulak çubuğu sadece kulağın dış kısmını temizleme görevini yapar. Kulak çubuğunu kulağı içine sokmak oldukça zararlıdır. Özellikle de kulağa kaçan herhangi bir cismi kulak çubuğuyla çıkarmaya çalışmak çok mantıksız bir durumdur. Çünkü kulak çubuğu içerideki cismi dışarı çıkarmaz, tam tersi iyice iç tarafa doğru itekler. Bu nedenle kulak çubuğu kullanılmamalıdır.
  • Cisim sağ kulağa kaçtıysa sağ, sol kulağa kaçtıysa sol kulak yana doğru eğilir, baş yana doğru yatırılır ve sallanır.
  • Cisim bu şekilde çıkmıyorsa baş tam tersi yöne yatırılarak cımbız yoluyla cisim çıkarılmaya çalışılır.
  • Eğer kulağa kaçan herhangi bir cansız nesne değil de haşereyse o zaman daha farklı uygulamalara girişmek gerekir. Çünkü bazı böcek ve haşereler insanlar uyurken aniden kulağına girip orada yer edebilmektedir. Eğer böyle bir durum yaşanıyorsa baş yine yan tarafa eğilerek kulak içerisine yağlı pamuk gibi nesnelerle müdahale edilir. Yağda boğulan böcek cımbızla dışarı alınır.
  • Cımbız ile alınamayan nesneler için doktora başvurmak gerekir. Çok fazla uğraşmak tahrişe ya da kanamaya sebep olabilir.

Kağıt parçaları, misketler, takılar ve boncuklar çocukların kulağına kaçması mümkün olan nesnelerdir. Özellikle evde küçük çocuk varsa bu tür nesnelerin ortalıkta durmaması ve çocuğun ulaşamayacağı yerde durması gerekir. Oyun oynanacağı zaman da anne ya da baba çocuğun başında durmalıdır. Eğer sizin de başınıza böyle bir durum gelirse yukarıdaki aşamalardan mutlaka faydalanınız.


PAYLAŞ
İlgili Konular