Kadın & Moda Sitesi
Yabancı Cisimlerin Yutulması Durumunda Ne Yapmalı?

Yabancı Cisimlerin Yutulması Durumunda Ne Yapmalı?

29 Mayıs 2018
Yabancı cisimlerin, bozuk paraların, oyuncakların, küçük ve büyük cisimlerin bebekler ve çocuklar tarafından yutulması, tedavisi ve engellenmesi hakkında önemli bilgilerin yer aldığı haberimiz.

Bebekler, özellikle diş çıkarma dönemlerinde damaklarının kaşınması nedeniyle birçok nesneyi ağzına almaktadır. Bunun sonucunda hem mikrop kapma hem de o cismin yutulması gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Mikrop kapma sorunu birkaç ilaç ya da iğne ile çözülebilirken eldeki nesnenin yutulması sorunu o kadar kolay bir şekilde çözüme kavuşamamaktadır. Bu nedenle bebeklerin oynadıkları, ağızlarına aldıkları cisimlere çok dikkat etmek gerekmektedir. Yabancı cisimlerin yutulması oldukça tehlikeli bir durumdur. Nefes alamama ve soluk borusunun işlevini kaybetmesi halinde ölümlere dahi yol açabilmektedir.


Bozuk Paraların Yutulması
Bebek ve çocukların en fazla yuttuğu cisim bozuk paralardır. Bozuk paraların ortalıkta bulunması, çocukların kolayca erişebileceği yerlere konulması ve küçük olması kolayca yutulması durumunu da beraberinde getirmektedir.

Oyuncakların Yutulması
Bozuk paralar haricinde çocukların çok fazla yuttuğu diğer cisimler ise küçük oyuncak parçaları, çiviler, lego parçaları, küçük plastik askerler,arabalar ve hayvanlardır.

Yabancı Cisimlerin Yutulması Nasıl Engellenir?
Tüm bu yutma olaylarını engelleyebilmek için belli bir yaşa kadar anne baba kontrolünde oyun oynanması gerekir. Dişlerini yeni çıkarmaya başlamış olan bir bebek bulduğu her cismi ağzına götürür, emer. Fakat annesi ya da babası kontrolünde oyun oynasa, gezse böyle bir eğilimde engel olunur. Bu nedenle çocuklar belli bir yaşa gelinceye kadar oyun oynarken bile dikkat etmek gerekmektedir. Yabancı bir cisim yutulduğunda çocuğa o korkuyla bağırmak ve “tükür, çıkar.” Söylemlerde bulunmak yerine çocuk hemen sırt üstü yatırılmalı ve cisim soluk borusundan çıkarılmalıdır.

Eğer cisim büyükse ve soluk borusundan geçemediyse çıkarılır ve çocuğun nefes alması sağlanır. Eğer cisim çok küçükse ve çocuk yutmuşsa hemen bir doktora götürmek gerekir. Bu tür vakalarda yutulan küçük cisimler genellikle metal para, saat pili gibi cisimlerdir. Saat pili midede kaldığı sürece zehir saçmaktadır. Bu nedenle acilen doktora başvurmak gerekir. Ayrıca kimyasal bir salgı midenin delinmesine bile neden olabilir. Yeni doğmuş bebeklerde de böyle bir risk bulunmaktadır. Bebeklerin üzerine iğneyle beraber takılan nazar boncukları ve altınlar uzun süre bekletilmemelidir. Misafir gider gitmez ya da o anda çıkarılmalıdır. Çünkü bu tür küçük şeyler bebeklerin dikkatini çeker ve ne olduğunu merak edip yutabilirler.

Yabancı Cisim Yutulmasının Belirtileri
Herhangi bir yabancı cisim yutulduğunun en bilinen belirtileri öksürük ve ağızdan kan gelmesidir. Soluk borusunun tıkanması ya da yıpranması sonucu ağızdan kan gelmektedir. Çocuğun nefes alamaması, aniden ve sık öksürmeye başlayıp tıkanması, öksürürken morarması ve tükürükle beraber gelen kan yabancı bir cisim yutulduğunun en büyük belirtisidir. Böyle bir durumda röntgen çekilirse yutulan cisim ortaya çıkar. Özellikle metal eşyalar anında görünür. Yutulan cismin üzerinden 22-24 saat geçmemesi halinde cisim kolayca tespit edilebilir. Görünebilen bir cismin elle alınarak kişinin kurtarılması söz konusu da olsa doktora başvurulması ve röntgen muayenesi  ile bakılması gerektiğini unutmayın.


PAYLAŞ
İlgili Konular